اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی است
کامران دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران، به نیابت از محمود احمدینژاد، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی این کشور، حکم ریاست ۴ ساله برادرش فرهاد دانشجو بر دانشگاه آزاد را ابلاغ کرد.
همزمان با انتشار این حکم، خبرگزاری های ایران یکشنبه ۷ اسفند (۲۶ فوریه) گزارش کرده اند که محمود احمدی نژاد در نامه ای صدور حکم رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی را به وزیر علوم خود تفویض کرده است.
ساعتی پیش تر و در پی اعلام تشکیل جلسه هیات امنای دانشگاه آزاد در روز دهم اسفند، وزارت علوم این دعوت را "فاقد وجاهت قانونی" و مصداق "تشویش اذهان عمومی" دانست، اما دبیرخانه هیات موسس از تشکیل این جلسه دفاع کرد.
وزارت علوم در اطلاعیه ای که خبرگزاری فارس آن را منتشر کرد، نوشت: "به دلیل این که ریاست دانشگاه آزاد اسلامی وفق مقررات اساسنامه قبلا در جلسه قانونی هیات امنا انتخاب گردیده و در اجرای مفاد بند ۵ ماده ۱۲ اساسنامه دانشگاه به شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام و مورد تصویب شورای مذکور قرار گرفته، موضوع جلسه اعتبار امر مختومه را داشته و وجاهت قانونی ندارد."
به عقیده وزارت علوم، رئیس دانشگاه انتخاب شده و هیات موسس دانشگاه آزاد نمی تواند وارد وظایف انحصاری اعضای هیات امنا شود.
دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد به ریاست اکبر هاشمی رفسنجانی اعلام کرده بود که در جلسهای در دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام برای انتخاب رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تصمیمگیری خواهد شد.
در دعوتنامه ای که برای اعضای هیات امنا فرستاده شده، آمده بود که جلسه ای به درخواست آقای هاشمی رفسنجانی، به عنوان رئیس هیات موسس و هیات امنای این دانشگاه، در روز دهم اسفند برگزار خواهد شد.
دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد در واکنش به اطلاعیه وزارت علوم تاکید کرد که "بر اساس ادله محکم و غیرقابل انکار" هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی "به عنوان بالاترین رکن این دانشگاه حق اعمال نظارت و اظهار نظر بر تمام فعالیت ها و تصمیمات و امور دانشگاه را دارد."
دبیرخانه هیات موسس با استناد به بخش هایی از اساسنامه دانشگاه آزاد نوشته که جلسه فوق العاده هیات امنا می تواند به پیشنهاد سه نفر از اعضای این هیأت تشکیل شود و چون "سه نفر از اعضای هیات موسس عضو هیات امنا هستند بنابر این، پیشنهاد تشکیل جلسه فوق العاده هیات امنا که در اطلاعیه هیات موسس به آن اشاره شده، کاملا قانونی است."
اختلاف نظر برسر ریاست دانشگاه
از زمان روی کار آمدن محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ در ایران، رئیس جمهور و نزدیکان او انتقادات متعددی را متوجه دانشگاه آزاد کرده و خواستار تغییر رئیس آن شده اند. از ابتدای تاسیس دانشگاه آزاد تاکنون، عبدالله جاسبی از چهره های سیاسی نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس این دانشگاه بوده است.
اخیر در یکی در جلسات هیأت امنای دانشگاه آزاد، ۵ تن از اعضا به ریاست فرهاد دانشجو رأی دادند.
فرهاد دانشجو از نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست محمود احمدی نژاد، رئیس جدید دانشگاه آزاد شناخته میشود
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی نحوه انتخاب آقای دانشجو را غیر قانونی دانست، اما کامران دانشجو وزیر علوم، انتخاب برادرش به عنوان رئیس دانشگاه آزاد را در جلسه هیأت امنا قانونی دانست.
بعد از آن در حالی که اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد، از امضای حکم انتصاب فرهاد دانشجو، به عنوان رئیس منتخب این دانشگاه خودداری می کرد، متن حکم انتصاب او از سوی محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در روزنامه رسمی کشور منتشر شد.
با آنکه شورای عالی انقلاب فرهنگی حکم هیات امنای دانشگاه آزاد مبنی بر انتصاب آقای دانشجو را به عنوان رئیس منتخب این دانشگاه تایید کرد، اما مطابق اساسنامه دانشگاه آزاد، حکم او باید به امضای رئیس هیات امنا یعنی آقای هاشمی رفسنجانی برسد.
هنوز به درستی مشخص نیست که در جلسه دهم اسفند هیات امنا که از سوی هیات موسس درخواست شده، چه مباحثی قرار است مطرح شود، اما به نظر می رسد که اختلاف نظر بر نحوه انتخاب رئیس دانشگاه از جمله مهمترین موضوعات آن باشد.
دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد تاکید کرده که دعوتنامه ای که برای جلسه دهم اسفند فرستاده شده پس از وصول نامه ۲۹ بهمن دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شده و در آن "به تشکیل مجدد جلسه هیات امناء" تصریح شده است.
اطلاعیه دبیرخانه هیات موسس در واکنش به نامه اعتراضی وزارت علوم در باره غیرقانونی بودن این جلسه، تاکید دارد که "نظارت بر تمام فعالیت های دانشگاه بر عهده هیات موسس دانشگاه گذاشته شده، بنابر این، این هیات حق نظارت و اعلام نظرات خود بر تمام ارکان و فعالیت های دانشگاه از جمله تصمیمات هیات امناء را خواهد داشت و اصولا از نظر حقوقی، امر نظارت هیات موسس دانشگاه جزو وظایف ذاتی این هیات است."